Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

COVID-19 Információk, ajánlások (frissítve: 2021.12.16-án)

Tekintettel a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzetre a Magyar Sebészeti Társaság Endoszkópos Szekciója Vezetősége az alábbi javaslatokat teszi az általános sebészeti betegek ellátására vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a járványról, annak kezeléséről, és a járvány alatti sebészi ellátásról egyértelmű evidenciák még nincsenek, az alábbi anyagot főleg az európai és amerikai endoszkópos sebészeti társaságok ajánlásai alapján állítottuk össze. Véleményünk így nem tekinthető sem kötelező irányelvnek, sem jogforrásnak. Kidolgozását egyedül a betegek és a kórházi dolgozók biztonságos ellátásának segítése motiválta. Jelen javaslat érvényessége a járványügyi helyzettől függően változhat.

Az EMMI 2020. március 21-én keltezett általános sebészetre vonatkozó eljárásrendjével összhangban ( https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok/Index ) a műtétet igénylő betegek ellátásának főbb szempontjai a következők:
 • az akut, közvetlen életveszélyt jelentő műtétek ellátása továbbra is kötelezően ellátandó feladat, elsődleges prioritás;

 • ugyancsak elsődleges prioritást élvez a rosszidulatú daganatban szenvedő betegek sebészeti ellátása;

 • az olyan kórállapotok esetén, ahol a rutin sebészeti beavatkozás ugyan az elsődlegesen választott terápiás metódus, azonban alternatív konzervatív terápiás lehetőség is ismert, a járvány idején az utóbbi választása preferálandó (például akut cholecystitis, szimpla appendicitis, emlőtályog -UH vez. drainage, colon tumor neoadjuváns terápia, stb.);

 • Az elektív, halasztható műtéteket - amennyiben a helyi járványügyi helyzet igényli - halasztani szükséges;

 • A halasztható műtétek esetében a betegek műtétjeinek priorizálását az adott intézmény sebészeti kapacitása és az adott járványügyi helyzetben lekötött egyéb erőforrásai határozzák meg. Javasolható, hogy az intézmény sebész, anaesthesiológiai vezetői az intézmény menedzsmentjével közösön alakítsák ki ezt, a mindenkori hatályos eljárásrend rendelkezéseivel összhangban;

 • minden nem sürgős járóbeteg ellátási vizit halasztása javasolt, kivéve azokat az eseteket, ahol terápiás döntésnek kell születnie;

 • a rosszindulatú daganatos betegek ellátásáról lehetőség szerint továbbra is minden esetben multidiszciplináris team döntés rendelkezzen, melynek kívánatos formája a tele-konferencia;

 • a malignus tumorok és egyéb olyan állapotok ellátása, melyek sebészi beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan egészségkárosodással járnának (a kapacitások változásának függvényében) változhat a járvány különböző fázisaiban. Az ebben való könnyebb eligazodás kedvéért a következő szintek elkülönítését javasoljuk. Tanácsos, hogy a helyi ellátási taktikát a sebészeti egység vezetője folyamatosan konzultálja meg a kórház menedzsmentjével illetve a helyi járványügyi szakemberekkel. A szintek megkülönböztetése nem mondhat ellen az ország egészségügyi vezetése által meghozott járványügyi intézkedésnek.

  1. szint: A betegség országos és helyi szinten maximum a csoportos megbetegedések fázisában tart, az adott ellátó intézményben helyileg rendelkezésre állnak a normál, nem vészhelyzeti ellátáshoz szükséges erőforrások.

  2. szint: Amikor országos vagy helyi szinten limitáltak a rendelkezésre álló kapacitások.

  3. szint: Minden helyi erőforrást leköt a fertőzöttek ellátása.

Letölthető dokumentumok:

Cím

Típus

Dátum

Publikus dokumentumok

Az elektív műtétek ütemezése a COVID-19 oltás tekintetében pdf2021.12.20.
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos levele a Covid-19 ellátásról 2021. júliuspdf2021.12.20.
Közlemény az országos tisztifőorvos által kiadott, a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló eljárásrendről (2021.10.28.)pdf2021.12.20.
COVID-19 vaccine and elective surgery - Evidence check questionpdf2021.12.20.
Akut betegségek sebészeti kezelése COVID 19, vagy gyanús betegek eseténpdf2020.05.02.
Kolorektális elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Emlő elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Gyomor elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Nyelőcső elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Máj, epeúti és hasnyálmirigy elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.

Egyéb általános megfontolások:

 • A sebészeti osztályra felvételre kerülő és/vagy műtétre kerülő beteget a lehetőségek és kapacitás függvényében szűrni javasolt COVID 19-re. Ezt a szűrést a mindenkori eljárásrend iránymutatása alapján, a helyileg rendelkezésre álló eszközök (erőforrások) függvényében javasoljuk elvégezni, ideálisan mindet a következők közül: anamnézis, lázmérés, tünetek, mellkas Rtg vagy CT, COVID-teszt. A mellkas CT indikációval kapcsolatban utalunk az Egészségügyi Szakmai Kollégium, Radiológia Tagozat ajánlására >>

 • Ha és ameddig a COVID-19 pozitivitás nem zárható ki nagy biztonsággal (a járványügyi szabályok szerint), a sebészeti osztályra illetve műtétre kerülő betegeket az ellátás során mind az izoláció és az ellátó személyzet védőfelszerelése vonatkozásában úgy kell kezelni, mintha COVID-19 pozitívak lennének.

 • Az akut és elektív sebészeti ellátást igénylő betegek COVID-19 szűrése és ellátása az érvényes országos eljárásrendek illetve NNK állásfoglalás idevonatkozó határozataival összhangban kell történjen. A jelenleg érvényes határozatok:
  Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos levele a Covid-19 ellátásról 2021. július
  Közlemény az országos tisztifőorvos által kiadott, a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló eljárásrendről (2021.10.28.)

 • A műtő személyzetének biztosítani kell a műtét idejére a helyi szinten elérhető lehető legmagasabb fokozatú egyéni védőfelszerelést.

 • A pozitív vagy gyanús COVID-19 fertőzött betegen végzett műtéti bevatkozásokat a hatályos járványügyi eljárási utasítás szerinti védőfelszerelésben kell végezni. Magas kockázatúnak minősülnek a különböző, "aeroszol-képződéssel járó beavatkozások", mint a trachaelis intubáció, extubáció, tracheostoma képzés, mellkasi csövezés, elektrokoaguláció, laparoscopia, endoscopia, nasogastricus szonda levezetése, stb.

 • A műtétek során minimalizálni kell a műtéti elektrokoagulációs eljárások következtében kialakuló ún. „sebészi füst” mennyiségét az alkalmazott eszközök ésszerű használatával, illetve füstelszívó rendszerek alkalmazásával.

 • A minimál invazív sebészet alkalmazásának a járvány kezdeti szakaszában felmerült tiltása jelenleg evidencia hiányában nem tartható. Bizonyos biztonsági intézkedések mellett, indokolt esetben továbbra is célszerű a laparoszkópia alkalmazása. (Ref: Tommaselli, Giovanni A. MD, PhD; Grange, Philippe MD; Ricketts, Crystal D. PhD; Clymer, Jeffrey W. PhD; Fryrear, Raymond S. II MD Intraoperative Measures to Reduce the Risk of COVID-19 Transmission During Minimally Invasive Procedures: A Systematic Review and Critical Appraisal of Societies’ Recommendations, Surgical Laparoscopy, Endoscopy & Percutaneous Techniques: December 2021 - Volume 31 - Issue 6 - p 765-777)

 • A laparoszkópos műtétek során törekedni kell a zárt műtéti térben keletkezett aeroszol megfelelő elszívására.

 • Az akut műtétek esetében javasolt, hogy az adott eljárásban az aktuálisan dolgozó, legnagyobb tapasztalattal rendelkező sebész végezze a műtétet.

 • A szükséges minimálisra kell csökkenteni a betegellátásban és műtéti beavatkozásban résztvevő személyzet létszámát.

 • A sebész szakmai ajánlások alkalmazását az országos és helyi járványügyi intézkedésekkel összhangban, azoknak alávetve kell végrehajtani.

 • A szükséges minimálisra kell csökkenteni a betegellátásban és műtéti beavatkozásban résztvevő személyzet létszámát.

A fenti javaslatok nem helyettesítik az esetre lebontott szakmai megfontolást és döntést!

A különböző készenléti szinteknek megfelelő leggyakoribb betegségekre vonatkozó javaslatok az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

(Angol nyelvű tájékoztatók) >>Irodalom: