Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Figyelem!

A megtekinteni kívánt tartalom archív.

In memoriam Dr. Svébis Mihály (1953- 2022)  

A hír kategóriája: Gyászjelentés

A cikk kelte: 2022.05.18.

MST


 

2020 márciusi Magyar Sebészetben köszöntöttük Dr. Svébis Mihály főorvos urat sebészi pályafutásának 40. évfordulója alkalmából. Alig telt el 2 év és ismét emlékezni kényszerülünk. 2022. 04. 28-án méltósággal viselt, súlyos betegség ragadta el közülünk.

1953-ban született Újhartyánban. Édesapja főkönyvelő, édesanya adminisztrátor volt. Gimnáziumi tanulmányait a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte, 18 éves korára érlelődött meg benne, hogy sebész szeretne lenni. 1972-ben érettségizett, az akkori időkben sajnos 2 évig nem vették fel egyetemre, tekintettel a vallási beállítottságú gimnáziumra.

1980-ban vette át diplomáját a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán.

Ezt követően Kecskemétre került, a megyei kórház sebészeti osztályára, melyhez haláláig hű maradt. 1984-ben sebészetből, 1990-ben plasztikai sebészetből tett szakvizsgát. Elvégezte a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karának Egészségügyi Menedzsment szakértői szakát.

1988-ban adjunktusi, 1992-ben főorvosi kinevezést kapott. 1994-ben beválasztották a kórház vezető tanácsadó testületébe, 1993 és 2000 között a központi műtőt vezette, 2000-től 2016-ig a Sebészeti Osztály vezetője volt. 2013-ban címzetes egyetemi docens címet nyert a Szegedi Tudományegyetemen. Tagja volt az államvizsga bizottságnak.

Több tudományos társaságnak volt tagja, a Magyar Sebész Társaságnak, a Magyar Sebész társaság Coloproctologia szekciójának, a Sebészi Kollegium tanácsának, a Magyar Sebész Társaság Endoscopos szekciójának.

2016 és 2019 között a Kórházszövetség elnöke, ezt követően alelnöke volt.

2007-től haláláig a kórház főigazgatója, 2021-től megyei intézményvezető.

Pályafutása alatt a kórház rendkívüli fejlesztésen ment keresztül, több rekonstrukció is nevéhez kötődik. Befejeződött a Pólus I program, melyben keretében az addig 3 telephelyen működő kórház 2 telephelyre költözött, elindult a Pólus II program. Ennek nyomán egy helyen lesz az összes kórházi osztály. Megvalósult az Egynapos Sebészeti centrum építése, a gyermek pszichiátria építése. Megszervezte az Invazív Kardiológiai osztályt, felújításra került az SBO.

2015-ben a kecskeméti intézményhez csatolták a kalocsai és kiskunfélegyházi kórházakat.

A kecskeméti kórház 4 alkalommal volt az „Év Kórháza”. Igazgatása alatt vált a kecskeméti kórház a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának Oktató kórházává.

A sebészeti osztály is rendkívüli fejlesztésen esett át, jelenleg az ország egyik vezető minimál invazív sebészeteként működik.

Pályafutása során elsősorban a coloproctológia, a sebészeti varrógépek használata, minimálisan invazív sebészet, plasztikai sebészet érdekelte. Főigazgatói munkája mellett nem mondott le a sebészi tevékenységről sem, időnként ügyeletet is vállat. Sebészi tevékenységét haláláig folytatta.

Munkatársai közül kitűnt emberségével, kollégáihoz való jó viszonyával, empátia készségével. A betegekkel mindig humánus módon bánt. Ezzel kimagaslott kollégái közül. Irodájának ajtaja mindig nyitva állt a kórház dolgozói, betegek és hozzátartozóik részére. Reggel 6 órakor kezdte napi munkáját, az esti a munkaidő vége bizonytalan volt.

Rendszeres szervezője és minden alkalommal résztvevője volt az Erdélyben végzett szűrővizsgálatoknak, ahol Tiszteletbeli Székellyé választották.

Kiegyensúlyozott családi életet élt, sokat foglalkozott 4 gyermekével, öt unokájával. Szabad idejében sokat olvasott, vadászott, „unokázott”. Felesége , Dr Svébisné Juhász Márta a  kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjas ház és Gondozási Központ igazgatója volt.

Kezdeményezésére orvos testvérével együtt jött létre Újhartyánban egy emlékmű az „Újhartyánból kényszermunkára hurcoltak” 70. évfordulójára.

Számtalan szakmai és nem szakmai elismerést kapott: Bács-kiskun megye Egészségügyi díj, Kecskemét, Újhartyán, Dunapataj díszpolgára, Pro sanitate, Bács-kiskun Megyéért díj, Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának díja, Semmelweis díj, Szent-Györgyi Albert emlékérem ezüst fokozata, Dr. Varga Ferenc díj, Megyei Príma díj tulajdonosa.

19 idegen nyelvű közleménye, 44 magyar nyelvű közleménye jelent meg, 230 tudományos előadáson vett részt.

Halála rendkívüli, pótolhatatlan űrt hagy az egészségügy területén, hiszen nem csak Kecskemétet képviselte, hanem az egész ország egészségügyének jobbításáért élt.

Búcsúztatásán Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Egyházmegye érseke cerebrált gyászmisét a kecskeméti Piarista templomban. Temetésén megjelentek a város vezetői, a kórház dolgozói, kollégák, gyógyult betegek és hozzátartozóik.

A kecskeméti Református Temetőben helyezték örök nyugalomba. Búcsúztatásán emberi tulajdonságait méltatva beszédet mondott a Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármestere, Dr. Kásler Miklós, az emberi Erőforrások minisztere, a református és katolikus egyház képviselői, a kórház orvosigazgatója. Koporsójánál díszőrséget álltak kollégái.

Rendkívüli embert veszítettünk el személyében, sebészi munkája, empátiája, szakmai vezetése pótolhatatlan.

Nagyságát mutatja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Szomorú szívvel, megrendülten búcsúznak tőle a Sebészeti Osztály dolgozói. Emléként szeretettel, megbecsüléssel őrizzük.

Dr. Sikorszki László
osztályvezető főorvos