Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

COVID-19 Információk, ajánlások (frissítve: 2021.05.03-án)

Tekintettel a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzetre a Magyar Sebészeti Társaság Endoszkópos Szekciója Vezetősége az alábbi javaslatokat teszi az általános sebészeti betegek ellátására vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a járványról, annak kezeléséről, és a járvány alatti sebészi ellátásról egyértelmű evidenciák még nincsenek, az alábbi anyagot főleg az európai és amerikai endoszkópos sebészeti társaságok ajánlásai alapján állítottuk össze. Véleményünk így nem tekinthető sem kötelező irányelvnek, sem jogforrásnak. Kidolgozását egyedül a betegek és a kórházi dolgozók biztonságos ellátásának segítése motiválta. Jelen javaslat érvényessége a járványügyi helyzettől függően változhat.

Az EMMI 2020. március 21-én keltezett általános sebészetre vonatkozó eljárásrendjével összhangban ( https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok/Index ) a műtétet igénylő betegek ellátásának főbb szempontjai a következők:
 • az akut, közvetlen életveszélyt jelentő műtétek ellátása továbbra is kötelezően ellátandó feladat, elsődleges prioritás;

 • az olyan kórállapotok esetén, ahol a rutin sebészeti beavatkozás ugyan az elsődlegesen választott terápiás metódus, azonban alternatív konzervatív terápiás lehetőség is ismert, a járvány idején az utóbbi választása preferálandó (például akut cholecystitis, szimpla appendicitis, emlőtályog -UH vez. drainage, colon tumor neoadjuváns terápia, stb.);

 • az elektív, halasztható műtétek végzését a járvány lezajlásáig szüneteltetni kell;

 • minden nem sürgős járóbeteg ellátási vizit halasztása javasolt, kivéve azokat az eseteket, ahol terápiás döntésnek kell születnie;

 • a rosszindulatú daganatos betegek ellátásáról lehetőség szerint továbbra is minden esetben multidiszciplináris team döntés rendelkezzen, melynek kívánatos formája a tele-konferencia;

 • a malignus tumorok és egyéb olyan állapotok ellátása, melyek sebészi beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan egészségkárosodással járnának (a kapacitások változásának függvényében) változhat a járvány különböző fázisaiban. Az ebben való könnyebb eligazodás kedvéért a következő szintek elkülönítését javasoljuk. Tanácsos, hogy a helyi ellátási taktikát a sebészeti egység vezetője folyamatosan konzultálja meg a kórház managementjével illetve a helyi járványügyi szakemberekkel. A szintek megkülönböztetése nem mondhat ellen az ország egészségügyi vezetése által meghozott járványügyi intézkedésnek.

  1. szint: A betegség országos és helyi szinten maximum a csoportos megbetegedések fázisában tart, az adott ellátó intézményben helyileg rendelkezésre állnak a normál, nem vészhelyzeti ellátáshoz szükséges erőforrások.

  2. szint: Amikor országos vagy helyi szinten limitáltak a rendelkezésre álló kapacitások.

  3. szint: Minden helyi erőforrást leköt a fertőzöttek ellátása.

Letölthető dokumentumok:

Cím

Típus

Dátum

Publikus dokumentumok

Az elektív műtétek ütemezése a COVID-19 oltás tekintetében pdf2021.05.02.
Akut betegségek sebészeti kezelése COVID 19, vagy gyanús betegek eseténpdf2020.05.02.
Kolorektális elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Emlő elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Gyomor elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Nyelőcső elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.
Máj, epeúti és hasnyálmirigy elváltozások sebészeti kezelése COVID-19 járvány ideje alattpdf2020.04.03.

Egyéb általános megfontolások:

 • MINDEN, sebészeti osztályra felvételre kerülő és MINDEN műtétre kerülő beteget a lehetőségek és kapacitás függvényében szűrni javasolt COVID 19-re. Ezt a szűrést a mindenkori eljárásrend iránymutatása alapján, a helyileg rendelkezésre álló eszközök (erőforrások) függvényében javasoljuk elvégezni, ideálisan mindet a következők közül: anamnézis, lázmérés, tünetek, mellkas Rtg vagy CT, COVID-teszt. A mellkas CT indikációval kapcsolatban utalunk az Egészségügyi Szakmai Kollégium, Radiológia Tagozat ajánlására >>

 • Ha és ameddig a COVID-19 pozitivitás nem zárható ki nagy biztonsággal (a járványügyi szabályok szerint), a sebészeti osztályra illetve műtétre kerülő betegeket az ellátás során mind az izoláció és az ellátó személyzet védőfelszerelése vonatkozásában úgy kell kezelni, mintha COVID-19 pozitívak lennének.


 • Az akut és elektív sebészeti ellátást igénylő betegek COVID-19 szűrésével kapcsolatos jelenlegi ajánlás:

  1. Általános elvek:

   a)
   A rendelkezésre álló nemzetközi adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus hordozó, tünetmentes betegek műtéti kockázata extrém magas (a mortalitás elérheti a 20%-ot). Ref. Lei et al. Lancet m5G;April 4, 22020;9:41. (https://www.thelancet.com/pdfs/journals/eclinm/PIIS2589-5370(20)30075-4.pdf)

   b)
   A sebészeti tevékenység számos eleme (intubáció, extubáció, nagy frekvenciás/elektromos vágó-koaguláló eszközök műtéti használata, nazogasztrikus szonda levezetés, stb.) magas aerosol expozíciós kockázattal járó eljárás. Vírushordozó betegeken végzett fenti tevékenységek mindegyike az orvosokra és szakdolgozókra egyaránt fokozott kockázattal járnak.

   c)
   A tünetmentes, SARS-CoV-2 vírus hordozó betegek a tünetes hordozókkal azonos mértékben bocsátanak ki vírust. (Ref. Zou L et al, NEJM, 2020, Gandhi et al. April 24, 2020 DOI: 10.1056/NEJMe2009758)

  2. Cél:

   a)
   Mind az akut, mind a nem halasztható elektív sebészeti beavatkozások kapcsán a maximális beteg- és egészségügyi dolgozói biztonságra törekedni.

   b) A COVID-19 pandemia kapcsán az elkülönített Covid-os és tiszta, nem-Covid-os betegutak elvét tünetmentes, potenciális vírushordozókra kiterjeszteni.

  3. Javaslat:

   a)
   Akut sebészeti betegek ellátásakor:

   i) Minden akut sebészeti beteg felvételekor a részletes Covid-asszociált anamnézis felvétele, lázmérés, a korábban részletezett radiológiai szűrési elvek betartása mellett rutinszerű SARS-CoV-2 RNS teszt vétele javasolt a Sürgősségi Felvételi Osztályon.

   ii) Negatív első RNS (PCR) lelet esetén az RNS teszt egyszeri megismétlése szükséges. Negatívnak csak a kétszeri negatív RNS teszt és klinikai tünetmentesség esetén tekinthető a beteg.

   iii) Amíg RNS (PCR) teszttel az akut beteg vírus-negativitása nincs megerősítve, kórházi elhelyezése, izolálása, a betegen végzett tevékenységek védőeszköz használati szabályai, valamint a műtéti beavatkozások mind a Covid-gyanús betegekre vonatkozó szabályok szerint történjenek.

   b)
   Elektív, de nem halasztható műtétes betegekre vonatkozóan:

   i) Covid-gyanús, tünetes, vagy Covid-pozitív betegen elektív műtét végzése nem javasolt.

   ii) Minden tervezett műtéti beavatkozás esetén a kórházi felvételt 2 nappal megelőzően SARS-CoV-2 vírus RNS (PCR) teszt végzése javasolt. Elektív műtétre történő kórházi osztályos felvételre csak egy negatív RNS teszttel rendelkező, tünetmentes, a Covid-fertőzésre gyanú jellel nem rendelkező beteg kerüljön. Az így felvett betegek több ágyas kórteremben elhelyezhetők.

   iii) Negatív első PCR lelet esetén a felvétel napján egy 2. RNS (PCR) teszt indítása javasolt.

   iv) Elektív műtét lehetőség szerint csak a 2. negatív PCR lelet birtokában történjen meg.

   v) A tünetmentes betegek esetében az antitest kimutatás elvén alapuló Covid-gyorstesztek az RNS-teszteket nem váltják ki, azokkal nem egyenértékűek.

   vi) Akár az 1., akár a 2. RNS teszt pozitivitása, valamint klinikai gyanújelek megléte esetén a beteget a hatályos Covid-pozitívakra vonatkozó eljárási úton szükséges tovább kezelni.

 • A műtő személyzetének biztosítani kell a műtét idejére a helyi szinten elérhető lehető legmagasabb fokozatú egyéni védőfelszerelést.

 • Minden "aeroszol-képződéssel járó beavatkozást" pozitív vagy gyanús COVID-19 fertőzött betegen a hatályos járványügyi eljárási utasítás szerinti védőfelszerelésben kell végezni. Ezek közé tartozik: trachaelis intubáció, extubáció, tracheostoma képzés, mellkasi csövezés, elektrokoaguláció, laparoscopia, endoscopia, nasogastricus szonda levezetése, stb.

 • A műtétek során minimalizálni kell a műtéti elektrokoagulációs eljárások következtében kialakuló ún. „sebészi füst” mennyiségét az alkalmazott eszközök ésszerű használatával, illetve füstelszívó rendszerek alkalmazásával.

 • Törekedni kell a laparoszkópos műtétek alkalmazásnak ésszerű minimalizálására. A laparoszkópos műtétek során biztosítani kell a zárt műtéti térben keletkezett aeroszol megfelelő elszívását.

 • Az akut műtétek esetében javasolt, hogy az adott eljárásban az aktuálisan dolgozó, legnagyobb tapasztalattal rendelkező sebész végezze a műtétet.

 • A sebész szakmai ajánlások alkalmazását az országos és helyi járványügyi intézkedésekkel összhangban, azoknak alávetve kell végrehajtani.

 • A szükséges minimálisra kell csökkenteni a betegellátásban és műtéti beavatkozásban résztvevő személyzet létszámát.

A fenti javaslatok nem helyettesítik az esetre lebontott szakmai megfontolást és döntést!

A különböző készenléti szinteknek megfelelő leggyakoribb betegségekre vonatkozó javaslatok az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

(Angol nyelvű tájékoztatók) >>Irodalom: